Weer werken na Kanker

Myke • 31 januari 2022

Er is een groot tekort aan arbeidskrachten. Dat zal elke werkgever onderschrijven. Er is echter ook een groot onbenut arbeidspotentieel. Mensen die willen werken, maar langs de zijlijn staan. IBN en Wasbeer & Pauw hebben de krachten gebundeld en inspireren, motiveren en komen in actie om ex-kankerpatiënten en werkgevers met elkaar te verbinden.

Er is een groot tekort aan arbeidskrachten. Dat zal elke werkgever onderschrijven. Er is echter ook een groot onbenut arbeidspotentieel. Mensen die willen werken, maar langs de zijlijn staan. Kankerpatiënten maken daar, te vaak, deel vanuit. Zij die kanker hebben gehad en weer vooruit willen kijken, maar bij wie het niet lukt om aan werk te komen. Vooroordelen van werkgevers zorgen er onterecht voor dat de talenten van deze mensen verloren gaan. IBN en Wasbeer & Pauw hebben de krachten gebundeld en inspireren, motiveren en komen in actie om ex-kankerpatiënten en werkgevers met elkaar te verbinden.

Direct i nschrijven

Vooroordelen over werken na kanker wegnemen
“Werk is meer dan inkomen,” vertelt Corina Kersten, projectleider IBN. “Mensen die met kanker te maken hebben gehad, vinden werk erg belangrijk. Werk staat in de top 3 van zaken die ertoe doen na het afronden van de behandelingen. Daartegenover staan werkgevers die huiverig zijn om mensen die kanker hebben gehad, aan te nemen. Het beeld bestaat dat zij een grote kans hebben op terugval, hetzij lichamelijk, hetzij mentaal en dat ze daardoor niet betrouwbaar zouden zijn als medewerker. Deze werkgevers gaan we dan ook informeren en inspireren zodat zij de verbinding maken naar deze groep arbeidspotentieel. Het is onze rol om zowel de werkzoekende als de werkgever daarin serieus te nemen en samen met hen op zoek te gaan naar de mogelijkheden.”

Magalie Raaijmakers van Wasbeer & Pauw vult aan: “In 8 sessies gaan we samen met de deelnemers werken aan hun eigen talenten, ambities én kansen, maar gaan we ook actief aan de slag met de bewustwording van hun valkuilen en belemmeringen. Daarnaast bespreken we hoe we vooroordelen om kunnen zetten in realisme en kracht. Zo kunnen alle deelnemers met een krachtig zelfbeeld (weer) in actie komen en met realisme het arbeidsveld betreden.” Meer informatie is te vinden op ibn.nl/werkennakanker

Over IBN
IBN is een grote regionale sociale werkgever met ruim 3.300 medewerkers en een bijzondere opdracht. IBN richt zich op het toeleiden naar werk en het bieden van passend werk. Al ruim 25 jaar maakt IBN zich sterk voor mensen die extra hulp nodig hebben bij het vinden en behouden van een baan. Mensen ontwikkelen zich via werkleerlijnen of rechtstreeks bij een werkgever naar een kansrijk beroep. Samen met 6 gemeenten uit noordoost Brabant voert IBN de Participatiewet uit.

Over Wasbeer & Pauw

Wasbeer & Pauw is ervan overtuigd dat werken gelukkig maakt en wil daarom werk voor elke inwoner in Nederland mogelijk maken. Werken geeft voldoening, je creëert waarde voor iemand, een klant of de samenleving. Dat geeft een fijn gevoel! Wasbeer & Pauw verbindt mens en bedrijf met elkaar vanuit gelijkwaardigheid, dus zonder dikke-ik en met een goede dosis creativiteit. Vanuit die creatieve en actieve aanpak zetten zij mensen aan tafel, proberen, evalueren en passen aan. Fouten maken mag, graag zelfs!

7 april 2025
Wanneer je op deze manier wordt vastgelegd kan je niet wegkomen met een blij verhaal terwijl je je zo niet voelt of met een grap om ongemak weg te poetsen of een ander masker waarmee je iets hoog wil houden.
28 maart 2025
Michèle Houben had een succesvolle carrière in de reclamewereld, maar na de geboorte van haar kinderen ging ze nadenken: waar word ik écht blij van? Het antwoord vond ze in haar passie voor mensen bij Wasbeer & Pauw.
16 december 2024
Uiteindelijk gaat het om meedoen en bijdragen De gemeente Meierijstad werkt samen met Wasbeer & Pauw om binnen de opvang en ondersteuning van Oekraïense (OEK) nieuwkomers “visie aan praktijk” te verbinden. Het doel? Zelfredzaamheid bevorderen – niet alleen voor de bewoners van de opvanglocaties, maar ook voor de teams die hen begeleiden. Stap voor stap zijn we gezamenlijk op verkenning gegaan. Hoe ziet onze visie eruit, wat hebben we ervoor nodig om het van papier naar de praktijk te krijgen. Wat betekent dit voor ons als team? En hoe vertaalt zich dat in onze samenwerking. Een doorleefde visie als uitgangspunt Vanuit Wasbeer & Pauw zijn we ervan overtuigd dat een complexe context als een opvang vraagstuk, vraagt om een heldere visie, die makkelijk te vertalen is naar de praktijk en waar je vanuit kunt werken en samenwerken. Dat maakt dat je altijd, ook in de hectiek of in de emotie op een gezamenlijke afspraak kan terugvallen. Het creëert helderheid voor zowel de medewerkers op locatie als voor de bewoners. We gaan richting einde van dit mooie en interessante proces met ongelofelijk bevlogen professionals. Afgelopen week mochten Leonie Zoutendijk en Vivian Hendrikse het team faciliteren bij de 2de training gericht op: samenwerking met collega’s vanuit de visie. Hierin wordt besproken wat constructieve communicatie inhoudt, hoe je effectief feedback geeft en ontvangt, en welke impact jouw woorden hebben op anderen. Het doel is om elkaar beter te begrijpen en efficiënter samen te werken. Hoe doe je dat? In het nieuwe jaar sluiten we af met en hóe communiceren we dat naar onze Oekraïense nieuwkomers vanuit de visie? Hoe kom je over, wat is jouw aanpak tijdens spreekuren, en hoe stimuleer je bewoners om zelfstandiger te worden in lijn met de visie? Met deze holistische aanpak die de visie en praktijk verbindt bouwen we samen aan een Meierijstad waarin iedereen, inclusief nieuwkomers, kan bijdragen en meedoen. Wil je meer weten over onze werkwijze kijk dan op: www.wasbeerenpauw.nl
Show More